Zamieńmy się miejscami, czyli pomóż dziecku w kuchni

Lubiliście jako dzieci pomagać w kuchni? Ja bardzo. Nie lubiłam natomiast, gdy mi tego zabraniano albo traktowano jak gapę, która na pewno wysypie, rozleje, wywróci itd. Dlatego moim synom pozwalam na pomoc w kuchni i ufam, gdy mówią, że dadzą radę.

A gdyby tak nasze dzieci za kilkanaście lat, sięgając do kulinarnych wspomnień z dzieciństwa mogły powiedzieć „moi rodzice pomagali mi w kuchni”?

Nie wpadłam na to sama. Skorzystałam z zaproszenia na warsztaty kulinarne organizowane przez Bonne Maman. Na miejscu dowiedziałam się, że tak naprawdę zaproszone zostały moje dzieci, bo to dla nich zorganizowane zostały te warsztaty. Prowadząca – Monika Mrozowska na samym początku powiedziała – rodzice pomagają dzieciom. Spodobało mi się.

Nie ma oczywiście nic złego w tym, że to dziecko pomaga przy gotowaniu rodzicom. Te warsztaty jednak pokazały mi, ile frajdy sprawia dzieciom zamiana miejsc, kiedy to one są szefami kuchni. To świetny pomysł na spędzenie coraz zimniejszych jesiennych dni. Zabawę można zacząć od wybrania przepisu, wspólnych zakupów, na których dowodzi dziecko, a skończyć na wspólnym gotowaniu.

Moje dzieci, jak same przyznały, bawiły się lepiej niż w kolejnej sali zabaw czy na sensie w kinie. No i ta radość, gdy można zjeść własnoręcznie zrobioną potrawę.

Mam dla was przepisy z warsztatów. Są to słodkie desery, które robiliśmy od podstaw. Moje dzieci wszystko robiły same. Pomoc była niezbędna np. przy roztapianiu masła lub ugniataniu ciasta, ale większość dziecko może wykonać samemu.

Muffinki nadziewane dżemami Bonne maman (ok. 8 sztuk)

Składniki:
100 g dżemu np. truskawkowego (u nas brzoskwiniowy)
50 g migdałów bez skórki
100 g jasnej mąki orkiszowej
2 białka jaj (żółtka wykorzystaj do przygotowania kruchych ciastek)
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
100 g masła
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Migdały mielimy. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy zmielone migdały, cukier, sól, rozpuszczone masło i miód. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubite białka. Ponownie mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby jak najmniej opadło ubite białko. Foremkę do babeczek smarujemy odrobiną masła. Ciasto nakładamy do połowy wysokości foremek. Nakładamy po małej łyżeczce dżemu na środek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 20 minut, aż babeczki się przyrumienią. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.

Młody Młodszy i jego mufiny 🙂

Kokosowy pudding chia z orzechami i Kremem krówkowym (1 porcja, do 1 słoika!)

Składniki:
2 płaskie łyżki nasion chia
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 banana
garstka suszonej żurawiny
2 płaskie łyżki Kremu krówkowego
6-8 orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Orzechy pieczemy ok. 10 minut w piekarniku góra/dół w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z pieca, wsypujemy na ręcznik (może być papierowy) zawijamy i energicznie pocieramy, żeby pozbyć się jak największej ilości skórki, która może być gorzka. Następnie szatkujemy lub nie. Nasiona chia mieszamy z mlekiem kokosowym. Banana kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do nasion chia, dodajemy garstkę żurawiny. Nakładamy po dwie łyżeczki (lub więcej 🙂 kremu krówkowego, a samą górę ozdabiamy upieczonymi poszatkowanymi lub nie orzechami laskowymi.

Mój mąż, który nie znosi takich deserów przyznał, ze to jest pyszne. Lepszej rekomendacji nie znajdziecie 🙂

Orkiszowe pączki z dżemem z Gorzkiej pomarańczy (ok. 10 pączków)

Składniki:
250 g jasnej mąki pszennej
35 g drożdży
40 g miodu
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
100 g oleju kokosowego
70 ml ciepłej wody
Dżem z Gorzkiej pomarańczy lub dowolny inny (my użyliśmy truskawkowego)

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy drożdże, dodajemy wodę, miód i dokładnie mieszamy. Olej kokosowy delikatnie podgrzewamy, żeby był płynny i dolewamy do miski. Dosypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dorzucamy jajka i dalej mieszamy (ok. 10 minut) do wyrobienia gładkiego ciasta. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką. Ręce oraz blat smarujemy olejem kokosowym. Dzielimy ciasto na blacie na 10 części, z których robimy kulki. Spłaszczamy i na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę dżemu z Gorzkiej pomarańczy Zagniatamy tak, żeby zakryć ciastem dżem. Zagnieceniem do dołu układamy na papierowych papilotach. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni góra/dół ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możemy posypać odrobiną cukru pudru.

Pączki okazały się faworytem dzieci. Pierwsze sztuki zostały pożarte zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Kruche ciasteczka z dżemem brzoskwiniowym i karmelizowanymi migdałami

Składniki:

ciasto:
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki syropu klonowego

nadzienie:
dżem brzoskwiniowy
dodatki:
100 g migdałów w płatkach
80 g masła
60 g cukru trzcinowego
2 łyżki miodu wielokwiatowego

Sposób przygotowania:
Mąkę orkiszową mieszamy z masłem, żółtkami i syropem klonowym. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Następnie wałkujemy i wycinamy duże kółka. Pieczemy na ok. 20-25 minut w 180 stopniach góra/ dół. Upieczone smarujemy cienko dżemem brzoskwiniowym.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dosypujemy cukier, dolewamy miód i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie dosypujemy migdały i mieszając czekamy aż migdały się przyrumienią (ok. 5 minut). Zdejmujmy z gazu i jeszcze ciepłe migdały nakładamy w niedużej ilości na upieczone ciastka z dżemem brzoskwiniowym. Czekamy aż wystygną, żeby nie poparzyć się gorącym karmelem!

Ciasteczka można wykrajać foremkami. My swoim kształt nadawaliśmy ręcznie 🙂

Przepisy przygotowała Monika Mrozowska

(Visited 233 times, 1 visits today)
Navigate